MKE Ankaragücü Gençlik Geliştirme Direktörü Sadık İşçanoğlu, 1970 yıllarda Sarı-Lacivertli forma ile tanıştı. 1973-74 sezonunda profesyonel oldu. 1978-79 sezonunda Zonguldakspor’a o dönemin astronomik sayılacak rakamlarından 750 bin TL karşılığında transfer olduğunda tüm oyuncularının peşinatları bu paradan karşılandı. 10 yıldır da çok zor günler geçiren MKE Ankaragücü için gecesini, gündüzüne katarak Gençlik Geliştirme Direktörü olarak görev yapan İscanoğlu ile Asırlık Çınar’ın altyapısını masaya yatırdık.
“UÇTU UÇTU STAT UÇTU”
Anayurt Gazetesi Spor Müdürü Cevat Uğraş ile sözleşmiş, MKE Ankaragücü Gençlik Geliştirme Direktörü Sadık İşçanoğlu’nu ziyaret edecektik. Randevu öncesi bundan 20 yıl önce çalıştığım, Anayurt Gazetesi’ne uğrayıp, kısa bir sohbetin ardından Tandoğan’daki MKE Ankaragücü Tesisleri’nin yolunu tuttuk. Cadde boyunca tüm yaşanmışlıklar sanki önümüzde resmi geçit yapıyordu. Anadolu Ajansı binasını geçip, tesise doğru yaklaştığımız da sol tarafımızda patates tarlasına dönen sahayı görünce içimiz burkuldu. 1934 yılında Makina Kimya Endüstri Kurumu, subay ve memurlarından 5, işçilerin maaşlarından 1 kuruş kesilerek, yapılan 5 bin kişilik stadın, bir sabah uyandığımızda gazetelerin, “uçtu uçtu stat uçtu “haberi ile yıkıldığını öğrendiğimiz alanda sadece bir idari bina bir de spor salonu kalmıştı. Kapının hemen önünde bu kulüp için kurulan “Ölüm Orucu ” çadırları aklıma geldi. Konu malum…. Alt yapıyı, yaşanılan sıkıntıları konuşacaktık. Tüm zorluklara rağmen, bundan bir kaç ay önce Medipol Başakşehir’e Emre Kaplan ve Enes Karakuş’u, gönderip, kasasına 800 bin TL giren MKE Ankaragücü’nün altyapısı ne halde idi. Bunu en yetkili ağızdan dinlemek istiyorduk.
SON 10 YILDA YAŞANANLAR
MKE Ankaragücü’nün son 10 yılda yaşadıkları kaç Türk filmine, kaç romana senaryo olur, inanın kestirmek çok zor. Asırlık Çınar, 109 tarihinde çok badireler geçirmiştir, ama hiç biri “100 Yılında Şampiyonluk “parolasıyla çıkılan yolculukta uğradıkları kayıplar kadar ağır sonuçlar doğurmamıştı. Bu süreçte Sarı-Lacivertli kulübün altyapısı , her türkü imkansızlığa rağmen üretimini sürdürmüş, bu gün adeta kaderine terk edilmiş, patates tarlasından yüzlerce oyuncuyu yetiştirip, bu futbolculardan elde edilen paralarla az da olsa, “yaraya merhem “olunmuştu.
Bu duygu yoğunluğu içinde idari binanın kapısından adımızı atıp, hemen sol tarafımızda kalan kupalarla şöyle bir göz göze geldiğimizde, “Bu kupalar ne zaman bir müze de toplanacak ” demekten kendimizi alamayıp bir üst kata çıkıyoruz. Sadık hocam her zaman olduğu gibi tüm samimiyeti ve güler yüzü ile bizi karşılıyor. Hep birlikte altyapı hocalarımı Yavuz Şipar, Yüksel Seyhan , İsmail Yakut hocalarımızla birlikte yemek yiyip, çaylarımızı içtikten sonra, ses kayıt cihazımızı açıp, Sadık hocamıza, “Bu sevda nasıl başladı “diyoruz, ardından peş peşe sorularımızı yöneltiyoruz. O da tüm soruları samimiyetle cevaplandırıyor. İşte çarpıcı röportajda öne çıkan başlıklar:
“HASKÖY’DEN ANKARAGÜCÜ’NE”
“Hasköy’den Güneşspor’un seçmelerine gittik arkadaşlarla. Seçmelerde Avni Bulduk beni ve bir arkadaşımızı beğendi. Bizi içeri çağırdı. Bize 30 lira para verip fotoğraf çektirmemizi istedi. Sonra gidip fotoğraf çektirdik. Aradan birkaç gün geçmişti. Ankaragücü’nün de seçmeleri vardı. Arkadaşlarla “Ankaragücü’nün de seçmelerine gidelim” dedik. Ankaragücü seçmelerine gittik. Ankaragücü seçmelerinde de seçildik. “Ankaragücü mü ” “Güneşspor mu” derken Ankaragücü’nü tercih ettim. İlk lisansımı 1970- 71 sezonunda Ankaragücü’nde çıkardım. O yıllarda Altyapı hocamız Mümtaz Sümer’di. O yıl Ankara karması yapılıyordu. Ankara karmasına beni de çağırdılar. 1971 yılıydı Genç Milli takım da Ankara’da kamp yapıyordu. Milli takım antrenörü Doğan Andaç, Mümtaz hocaya sol bek ihtiyacı olduğunu söylemiş. Mümtaz hoca da beni söylemiş. Doğan hoca gelsin demiş. Milli takım kampına katıldım. 1973-74 sezonunda profesyonel oldum.”
“750 BİN LİRA TÜM TAKIMA DAĞITILDI”
“Aradan yıllar geçti Ankaragücü’ne para lazım para edecek tek kişi bendim. Bana Fenerbahçe, Diyarbakır, Kayseri ve Zonguldakspor talipti. Zonguldak’ta karar verdik. Ankaragücü’nden Zonguldakspor’a 750 bin liraya transfer oldum. O sene Ankaragücü bütün takımın peşin parasını benim transferimden aldığı parayla verdi. Ankaragücümüze geçmişte de çok önemli faydalarımız oldu”
“TEKRAR MESAİM 2010 YILINDA BAŞLADI
“Aradan yıllar geçti Ankaragücü’ne dönmek istedim. Cemal Aydın döneminde olmadı. Kısmet 2010 yılıymış. 2010 yılında yeni bir yapılanma vardı. Ankaragücü Altyapı Genel Koordinatörü Müjdat Yalman’dı. O yıllar Saray Tesisleri vardı. Dört dörtlük bir tesisti. U 16, U17 Altyapı takımlarımızla Türkiye Şampiyonasına gittik. Takımımızın biri Türkiye üçüncüsü biri de Türkiye dördüncüsü oldu. Bu önemli bir altyapı başarısıdır. Bunda bizden önce çalışan hocalarımızın da payı var tabi. O takımdan oyuncular profesyonel oldular. 2012-13 sezonunda profesyonel takımımızın 25 oyuncusu altyapıdan yetişen oyuncularımızdı. Bir sene sonra da şampiyonluğa oynadılar”
“GELECEK ALTYAPIDA”
“2015 yılında takım şampiyonluğa oynuyordu. Biz de altyapı olarak yeni bir yapılanmaya gittik. Altyapı antrenörleri oturup gelecek planlaması yaptık. Şuan tüm takımlarımız 2010 doğumlulara kadar hazır. Bugün Çubuk, Kazan, Pursaklar, Elmadağ, Gölbaşı, Polatlı ilçeleri olmak üzere Ankara’nın 8 ayrı yerinde kendi altyapı hocalarımızın eğitmenliğinde spor okulları faaliyetlerimiz devam ediyor. Karapürçek, Çankaya, Balgat, Kıbrıs Köyü, Ümitköy ve Sincan bölgelerinde de spor okullarımız için uygun yer arayışlarımız sürüyor. Ayrıca Ankara dışına da açılarak; Kırıkkale, Çankırı, Bursa ve Kahramanmaraş’ta da Ankaragücü spor okulları açtık. 2007, 2008, 2009 ve 2010 doğumlu takımlarımıza spor okullarından yetenekli gördüğümüz çocuklarımızı alıyoruz. Çok yetenekli çocuklarımız var. Alttan geliyor çocuklarımız. Bizim geleceğimiz altyapıda”
“TORPİLİ KALDIRDIK”
“ Altyapı takımlarımızı sağlam temeller üzerine kuruyoruz. Torpilli, tanıdık referansıyla oyuncu almıyoruz. Liyakate göre oluşturuyoruz altyapı takımlarımızı. Yöneticilerimizin de bizlere desteği ve güveniyle bu sistemi yerleştirdik. Yeniden yapılandırmaya gittiğimiz altyapı çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık. 2004 doğumlu takımımız Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye 4. sü oldu. Bu sezon Akademi Ligi’nde oynayan üç takımımızla Türkiye Şampiyonasına gidiyoruz. 2004, 2005, 2006’lı takımlarımız Türkiye Şampiyonaları’nda Başkent Ankara’yı temsil edecekler. Türkiye’den bizimle birlikte 3 kategoride birden Türkiye Şampiyonası’na giden sadece 4 takım var. Bunlar Trabzon, Altınordu, Göztepe ve Ankaragücü. Bu da bir altyapı başarısıdır. Hem Ankara için hem de Ankaragücü için gurur vesilesidir”
“FEDAKAR ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZ “
“Altyapı teknik ekibi olarak Ankaragücü kültüründen gelen antrenörler arkadaşlarımız fedakarca çalışmaktalar. On yıldır uğraş veriyoruz. 19 Mayıs Dış Sahalar, , Hasan Doğan Stadı ve Altındağ Stadı derken gün içinde adeta mekik dokuyoruz. Maçları takip edip yetenekli oyunculara bakıyoruz. Geçmişten bugüne baktığımızda altyapıdan yetişen oyuncularımızın transferleriyle iyi bir gelir elde etti Ankaragücü”
“TESİS SIKINTISI”
“Ankaragücü’nün altyapı tesisi bakımından sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Bizim eksiğimiz zamanımız ve zeminimiz. Toplam 19 altyapı antrenörü ile çalışıyoruz. Alttan oyuncu yetiştiren Ankaragücü olarak altyapı tesislerini öncelikle çözüme kavuşturulması gerekiyor. Altyapı takımlarını dağınık bir şekilde Cebeci, Anıttepe, Altındağ, TKİ sahalarında çalışıyor. U 21 takımı ise Beştepe’de. Saha sıkıntısı nedeniyle takımın birini bir gün Tandoğan’daki spor salonunda çalıştırıyoruz. Altyapıda tesisleşmenin vakit geçirmeden tamamlanması gerekiyor. Beştepe Tesisler’ine altyapı takımları için de bir saha yapılması lazım. Tandoğan Tesisleri’nin yenilenmesi halindeyse altyapı takımları için önemli bir avantaj olacak. ”
“İSTEMİ OTURTUK “
“ Altyapı sistemini oturttuk. Başta Başkanımız Mehmet Yiğiner olmak üzere kulüp yöneticilerimiz de altyapı konusunda bilinçli davranıyorlar. Yeteneği olan, gelecek vaat eden çocuklarımızı takımlarımıza kazandırmaya çalışıyoruz. Bu konuda liyakatı takıma oturttuk. 11 altyapı takımımız yaklaşık 350 lisanslı altyapı oyuncumuz bulunuyor. Bir de tesis sorununu çözersek Ankaragücü daha da başarılı olur. Belki bir iki sene sıkıntı çekebilir ama Ankaragücü’nün 10 yılı garanti. Ankaragücü’nün altyapı takımlarının gerek yurt içi gerekse yurt dışı turnuvalara katılmasının altyapı oyuncularının maç tecrübesi edinmeleri açısından çok önemli. Bu süreçte yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı bazı turnuvalara katılamadık. Bir kez daha Ankaragücü’nün kurtuluşu alt yapıdadır”
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli