“Cennet Anaların ayakları altındadır” diyen bir Peygamberin torunları olarak hiç bir zaman haklarını ödeyemeyeceğimiz başta Annem olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarım.
ANNEM
Bir çığlık bin eziyet doğurdun beni Annem
Uykusuz gecelerin kâbusu oldum sana
Konuşmayı bilmeyen bir amaydım önceden
Hece hece bıkmadan, sen öğrettin sen bana.
Her duanın ucunda bekleyen meleksin sen
Bunca günah yükümü silmek istersin Annem
Ne zaman zorda kalsam karşılıksız gelirsin
Bir damla gözyaşımı hemen silersin Annem.
Menfaat yoktur inan karşılıksız seversin
Şefkatli kollarında tüm hüzünler son bulur
Ne kadar hata yapsam sen hep beni översin
O güzel bakışların aşka giden bir yoldur.
Soluğun şifa gibi her zaman yanımdadır
Nefesini ensemde hissederim ben Annem
Allah uzun ömürler versin her daim duamdadır
Acını kaldıramam, ben giderim ben Annem…
Aslında çok trajedik bir öyküsü var bu günün. Hatırlatmadan geçmeyeceğim…
Bu günün adı tam olarak “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”dür.
Amerika New York’ta 8 mart 1857 tarihinde gerçekleşen üzücü bir olay bu tarihin her yıl Kadınlar Günü olarak “anılmasına” neden olmuştur. Zira 8 mart 1857 tarihinde New York’taki bir tekstil fabrikasının 40 bin işçisinin daha iyi koşullar için yaptıkları grev onların sonunu hazırlamıştır. Grevi engellemek isteyen polislerin, işçileri fabrikaya kilitlemesi ve ardından fabrikada yangın çıkması işçilerin feci şekilde can vermesine sebep olmuştur. Bu olayda ölen 129 işçinin birçoğunun kadın olması, 8 mart tarihinin anma günü olmasına neden olmuştur.
1910 yılında Almanya Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin’in teklifi üzerine her yıl 8 mart tarihinde yangında ölen kadın işçilerin anılmasına karar verilmiştir. ancak anma törenleri 8 mart’ta değil, her yıl ilkbahar ayında herhangi bir tarihte yapılırken 1921 yılından itibaren 8 mart olmasına karar verilmiştir. I. Dünya Savaşı sonrasından II. Dünya Savaşı’na kadar geçen sürede bir çok ülkede Dünya Kadınlar Günü’nün anılması yasaklansa da 1960’lı yıllardan itibaren tekrar anılmaya başlanmıştır. Nihayet 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması resmen kabul edilmiştir.
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984′ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya başlandı.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli