AYŞE BEGÜM İLHAM VERDİ.

 AYŞE BEGÜM İLHAM VERDİ.

 

Tüm Türkiye Ayşe Begüm Onbaşı’yı konuşuyor.

Ayşe Beğüm, ülkemize büyük bir onur yaşattı.

Aerobik cimnastikte büyükler kategorisinde dünya şampiyonluğuna ulaşan “ilk” Türk sporcu oldu.

Bu başarının ardından , günlerdir 19 yaşındaki milli cimnastikcinin spor ve eğitim hayatı, gazete sayfalarının manşetlerini süslüyor. Televizyonların ana haber bültenlerinde ilk sırada yeralıyor.

Özel röportajlar yapılıyor. Sosyal medya adeta yıkılıyor.

Başarı öyküsünü gazetelerden okuyup, televizyon ekranları karşısında dinlerken , “hiç bir başarı tesadüf olmaz.”demekten kendimi alamadım. Gerçekten bu başarı bir tesadüf asla değil.

Babanın futbol, annenin basketbol ve atletizm geçmişi olması burada çok önemli kilometre taşı…

Bir çocuğa spor kültürünün aşılanacağı ilk durak ailedir. Bence bu başarının en büyük kahramanları Begüm’ün baba ve annesidir.

Başarıyı tesadüflere bırakmayan bir diğer husus Ayşe Begüm’ün 2,5 yaşında sporla tanıştırılması.Burası çok önemlisi. Bale hocasının ondaki cevheri görüp, cimnastik branşına  yönlendirmesi, “Hiç bir başarı tesadüf değildir.”tezini daha da güçlendiren önemli dokunuştur.

Bu başarı için verilen çabalar, günde 8-9 saat çalışılarak akıtılan terler …Kim bilir daha neler, neler… Böylesine bir gururu ülkemize yaşatmak için çok büyük bir özveri ortaya konulmuş.

Ayşe Begüm, “İstanbul Gelişim Üniversitesi (BESYO) 2. sınıf ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisiyim. ‘Okul spor ile yürümez’ diyenlere inanmıyorum. Aksine spor hayatıma disiplin katıyor.”dediğinde “Bu başarı asla ve asla tesadüf olamaz.”diyerek kendimi zor tuttuğumu hatırlıyorum.

Sanki yıllardır aradığım çok önemli bir şeyi bulmanın sevincinden havalara uçuyordum.

Bu büyük başarıda son yıllarda da olsa Ankara Büyükşehir Belediye EGO Spor Kulübü’nün sporcusu  olması bir Başkentli olarak mutluluğumu  bir bir kat daha artırdı.

Ayşe Begüm’ün bize yaşattığı gurur karşısında sanki yıllardır aradığım çok önemli bir şeyi bulmanın sevincinden havalar uçuyordum. Evet yıllarca, çağdaş  bir spor anlayışının ve başarının  ,”okul-kulüp-aile” işbirliği ile gerçekleşeceğini  savunduk.

İnsanının kendi yaptığı işler ile ilgili bir şeyler söylemesini doğru bulamam.

Ama zaman zaman da bu hataya düşmekten kendimizi alamıyoruz.

Yıllarca, çalıştığımız gazetelerde , program yaptığımız televizyon ve radyolarda , Türk sporunun kurtuluşunun, “okul-aile kulüp.” işbirliğinde olduğunu savunduk.

Sporu eğitimin önünde bir engel gibi görme yanlışından aileleri,  öğrencileri döndürmek için mücadele ettik.

Olimpiyat düzenlemek gibi büyük bir hedefin peşinden koşan ülkemin, okul sporlarına bakış acısını eleştirdik.

Beden eğitimi dersinin, “bir saat mi olsun ? “, “İki saat mi olsun? ” diye tartışılmasına isyan ettik.

Sözüm ona okul bahçelerinde icra edilen beden eğitimi dersi anlayışına karşı çıktık.

Dünya azalan gençlik nüfusunu artırmak için çeşitli çareler ararken, okullarımızda 20 milyonu geçen geçen muhteşem gençlik potansiyeline biz hala, sporun gücünü ve önemini anlatamadık.

Ayşe Begüm Onbaşı’nın “İstanbul Gelişim Üniversitesi (BESYO) 2. sınıf ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisiyim. ‘Okul spor ile yürümez’ diyenlere inanmıyorum. Aksine spor hayatıma disiplin katıyor.”sözlerini hep birlikte  bir “milat “kabul etmeliyiz.

Milli Eğitim Bakanımız  Ziya Selçuk ve Gençlik ve Spor Bakanımız  Dr.Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nu Ayşe Begüm Onbaşı’nın bu başarısından ve söylediklerinden yola çıkarak , “okul sporları” konusunda tarihi adımlar atmaya davet ediyorum.

Türkiye’nin okul spor ilişkisi vakit geçirmeden masaya yatırılmalı.

Çok zor günler geçirdiğimiz şu günlerde 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı için, herkesin içine sinecek , “Okul Spor ” ilişkisi için yeni bir yol haritası çizilmeli.

Ben bu konuda katkı sunacak gerek Milli Eğitim Bakanlığı’nda gerekse Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çok değerli ve birikimli insanların olduğunu biliyorum.

Sayın Bakanlarım, Türk sporunun kurtuluşu okullardır.

Yapılan yanlışları hepimiz biliyoruz. Ne olur Ayşe Begüm bize çok önemli bir ders verdi. Bunu fırsata çevirelim.

Ayşe Begüm Onbaşı’nın , Azerbeycan’nın başkenti Bakü’de elde ettiği zafer ve eğitim hayatı bir 20 milyon gence ve ailelerine ilham vermeli.

 

 

Yorum Yap