Bilim İnsanları Su Altındaki Depremleri Tespit Edebilecek

 Bilim İnsanları Su Altındaki Depremleri Tespit Edebilecek
Tahmin edilmesi imkansıza yakın ve en yıkıcı doğa olaylarından olan depremleri tespit etmek için yeni bir teknoloji doğdu.

Monterey Bay, Kaliforniya’da okyanusun dibine yerleştirilen ve sismik aktiviteleri tespit eden bir deniz altı kablo ağı, bilim insanlarına yeni fay hatları ve suyun altında meydana gelen depremler hakkında yeni bilgiler sunuyor.

Bilim insanları ve araştırmacılar tarafından Pasifik Okyanusunun dibine yerleştirilen ve 50 kilometre uzunluğa ulaşan kablo ağı, yunusların yüksek frekanslı iletişim sinyalleri ve kambur balinanın çıkardığı sesler gibi su altında duyulması güç sesleri tespit edip kayıt altına almak için kullanılıyor.

Bunun haricinde kablo ağının, zehirli alglar gibi deniz canlılarından yayılan ışıkları yakalamak gibi bir niteliği de var.

Bilim insanları bu yeni teknolojiyi suyun altında test etmeden önce karada bir teste tabi tuttular. Karada gerçekleştirilen altı aylık titiz deneylerin ardından, kablo ağını su altındaki depremleri tespit etmek üzere okyanusun dibine yerleştirdiler.

Bu deneyin sonucunda araştırmacılar, 2018’in mart ayında Kaliforniya’nın kuzeyinde Gilroy ilçesinde 3.5 büyüklüğünde bir deprem tespit ettiklerini açıkladı.

Araştırmacılar ayrıca okyanusun dibinde yeni bir fay hattı da keşfetti

fay hattı

Bilim insanları bu yeni teknolojik yöntemle, okyanusun dibindeki sismik aktiviteler hakkında çok az şey bilinen bölgelerde fay hattı haritaları da çıkarabilecekler.

Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde yetmişlik kısmı sularla kaplı olduğu için bilim insanlarının, meydana gelen bütün depremleri karadan ölçmelerini sağlayan bir yöntem şu ana kadar bulunamamıştı.

Fakat araştırmaya katılan ve deneyleri yakından takip eden bilim insanları ve araştırmacıların ortak kanaati; bu yeni teknolojinin oldukça fazla potansiyele sahip olduğu yönünde.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap