BU MİLLİ TAKIM ÇOK AMA ÇOK FARKLI

 BU MİLLİ TAKIM ÇOK AMA ÇOK FARKLI

Bu milli takım çok farklı

Azmin zaferi

Onlar; Güneydoğu’da vatani görevlerini yerine getirirken bedenlerinin bir bölümünü dağlarda bırakan gazilerimiz. Onlar; kendilerini yıllarca taşıyan bacaklarını, sevdiklerini sarıp sarmalayan kollarını Cudi’de, Gabar’da bu vatan için yitiren gazilerimiz.

Güneydoğu gazilerinden oluşan Ampute Milli Futbol Takımı, tüm dünyanın hayranlığını kazanıyor. Takımın oyuncuları, yaşamları ve verdikleri mücadele ile destan yazıyor.

Onlar; Güneydoğu’da vatani görevlerini yerine getirirken bedenlerinin bir bölümünü dağlarda bırakan gazilerimiz. Onlar; kendilerini yıllarca taşıyan bacaklarından birini, sevdiklerini sarıp sarmalayan kollarından tekini Cudi’de, Gabar’da bu vatan için yitiren gazilerimiz. Onlar; Ali Sami Yen’in, Şükrü Saraçoğlu’nun, İnönü’nün, 19 Mayıs Stadyumu’nun yeşil çimlerinden değil, Mazı, Kato, Kandil, Kurt Dağı’nın geçit vermeyen tepelerinden gelen Ampute Futbol Milli Takımı’nın oyuncuları. Azmin zaferinin kahramanları. Yine destan yazıyorlar. Bu kez çok farklı bir kulvarda. “Futbol Aşkı Engel Tanımaz” sloganı ile asrın oyunu futbol topunun peşinden koşarken yine göz kamaştırıyorlar. Yıldızları bile kıskandırıyorlar. Vatanımıza göz diken hainlere doğrultulan silahların yerini “kanadyen” adı verilen koltuk değnekleri almış. Koşuyorlar, zıplıyorlar, şut atıyorlar, verkaçlar, ikiye birler… Futbol adına aklınıza ne gelirse en güzelini sergilemek için ter döküyorlar.

BU BAYRAK HER YERDE DALGALANACAK

Yüce dağların tepesinde dalgalanan ay-yıldızlı bayrak bu kez bedenlerini saran formalarının göğsünde onları yeni zaferler peşinde koşturuyor. Azimleri, gayretleri insanı düşüncelere sevk ediyor, zihinlere durgunluk veriyor. Çok farklı iki mücadele. Tarif etmek mümkün değil. İnsanın tüyleri diken diken oluyor. Bu mücadeleyi anlatmaya hangi kalemin gücü yeter…. İzliyoruz … Dalıyoruz… Ama onlar futbol adına doyumsuz bir resital sergiliyor.
Hepsinin bir hayat hikayesi var. Gururlular, mutlular, gelecekten ümitliler. Hepsi çok neşeli. Bedenlerinden kopan bacakları, kolları hiçbirinin aklına bile gelmiyor. “Yaşamdan ne isterseniz onu verir. Biz yaşamdan ne istediğimizi çok iyi biliyoruz. Cudi’de, Gabar’da ne yapmamız gerekirse onu yaptık. Spor alanında da ne yapmamız gerekirse onu yapıyoruz. Neyi, niçin yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Her şey bu vatan için. Bu vatan için ölmeye de yaşamaya da değer” diyorlar. Hiçbiri hayat hikayelerinin çok fazla abartılmasını istemiyor. Yeryüzünün en mükemmel varlığı olan insanın her şartta bunu başaracağını öğrenmişler. “Sadece biz iyi bir örnek olmak istiyoruz. Aynı şartları taşıyan binlerce arkadaşımıza cesaret vererek bizim peşimizden gelmelerini bekliyoruz” diye konuşuyorlar. Aslında onlar da bugünlere kolay gelinmediğini, ama bir şekilde başardıklarını herkesin bilmesini istiyorlar. Yaşamları ile ilgili birkaç satırlık bile konuşsalar inanın hepsi çok derin manalar içeriyor.

AMPUTE FUTBOL NEDİR ?

Ampute futbol, kol veya bacağından biri kesik ya da kullanılamaz durumda olan insanların kanadyen (koltuk değneği) yardımı ile oynadıkları bir engelli sporu. Ülkemizde Ampute futbolu ilgili çalışmalar 2003 Mayıs ayında başladı. Bedensel Engelliler Federasyonu bu sporun tanıtılması için gerekli başvuruları yaptı ve 2004 yılı faaliyet programında yer almasına karar verdi. Karagücü Ampute Takımı Güneydoğu gazilerinden oluşan bir kadro ile 2004 yılında Ukrayna’da Ampute Futbol Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılarak ikincilik başarısı ile ülkemize döndü. Bir yıl sonra Brezilya’da düzenlenen Futbol Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi yine Güneydoğu gazilerinden oluşan Karagücü futbol takımı temsil etti. Türkiye 12 ülke arasında şampiyonada beşinci oldu.

AMPUTE FUTBOLUNUN KURALLARI

Ampute futbolu, yedi kişiden oluşan takımlarla 25’er dakikalık iki devre halinde oynanıyor. Oyun alanı normal futbol sahasına göre daha küçük olurken, oyuncu değişikliği sınırlaması bulunmuyor. Kalecilerin bir kolunun, oyuncuların da bir bacağının bulunmaması gerekiyor.

FEDERASYON’DAN BÜYÜK DESTEK

Ampute Milli Takımı’na Türkiye Futbol Federasyonu büyük destek veriyor. Federasyon, “Türkiye Futbol Oynuyor” projesi ile engellerimizin de futbol oynaması için her türlü olanağı sunuyor. Ampute futboluna finansman, organizasyon ve teknik eleman anlamında en büyük katkıyı Federasyon vermekte. Federasyon Başkanı Haluk Ulusoy, projeye büyük bir hassasiyet gösteriyor. Bedensel Engelliler Federasyonu ile yapılan işbirliği ile takım, sporcu sayılarının artırılması ve liglerin oluşturulması için ortak çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

TAKIMDA KİMLER VAR?

GAZİLER

Uğur Özcan: 1973 Denizli Çay doğumlu menajer, Şırnak Cudi Dağı’nda teröristlerle çıkan çatışma sonucu sakat kalmış.
Nurettin Baklaya: 1979 doğumlu, İzmir TEDAŞ’ ta çalışıyor. Şırnak Besta’da teröristlerle çatışmada ayağını kaybetti.
Adem Püskül: 1979 Mersin doğumlu. Şırnak Güllükonak’ta teröristlerle çatışmada ayağını kaybetti.
İsmail Temiz: 1972-Samsun doğumlu. TEDAŞ’ta çalışıyor. Bingöl Genç’te teröristlerle çatışmada ayağını kaybetti.
Cüneyt Işıklıoğlu: 1980 doğumlu. Karayollarında işçi. Çatışmada ayağını kaybetti.
Ali Budak: 1981, Bursa doğumlu. Çatışma sonucu ayağını kaybetti.

SİVİLLER
Oğuz Gökçe: 1990, Kırıkkale doğumlu, öğrenci.
Seyit Karadağ: 1978, Konya doğumlu, sivil memur.
Mehmet Ali Özduman: 1980, Trabzon doğumlu, işçi.
Barış Telli: 1989 Sivas doğumlu, öğrenci.
İlhan Elmalı: 1966, Giresun doğumlu, emekli.
Özcan Arslan: 1980, Samsun doğumlu, vergi dairesinde memur.
Rahmi Özcan: 1990, Manisa doğumlu, öğrenci.
Mehmet Yunsor: 1976, Çorum doğumlu, sivil.
Turan Kılıç: 1979, Sivas doğumlu, memur.
Erkan Akçalıoğlu: 1989 doğumlu, sivil.

YARIN

Önce futbolcu sonra menajer Uğur Özcan’ın, Cudi Dağı’nda sol bacağının bedeninden kopması ve Ankara’da değişen yaşamı…

Yorum Yap