TÜRKİYE’DE KADIN FUTBOLU

 TÜRKİYE’DE KADIN FUTBOLU

Günümüzde kadın futbolunun yaygınlığı ne derecededir? Daha doğrusu kadın futbolu yaygın bir spor mudur? Evet kadın futbolu dünyada herkes tarafından bilinen ve yaygın bir spordur. Günümüz Türkiye’sinde futbolun yaygınlığı ve popülerliği tartışılmazken kadın futbolu bunun tam tersine varlığı bile bilinmiyor. Futbol oynayan bir kızla karşılaşan insanlar “Nasıl top oynuyorsunuz?”, “Erkeklerle mi maç yapıyorsunuz?” gibi sorular sorarak kadın futbolunun ülkemizde hangi noktada olduğunu bizlere gösteriyorlar.

Ülkemizde 1. 2. ve 3. lig olmak üzere 3 ayrı kategoride kadınlar asrının oyunun peşinden koşmaktalar. Ayrıca çeşitli yaş kategorilerinde milli takımlarız bulunmakta. Ancak tüm bunlardan çok ama çok az bir kesimin haberi var. Bunun arkasında elbette birçok sebep var. Öncelikle Türkiye Futbol Federasyonu’nun kadın futboluna bakış açısı çok önemli. Federasyon maalesef kadın futboluna gerekli önemi vermiyor u ? Bu sorgulanmalı. Bana göre bu soruya çok olumlu cevap veremiyorum. Bu da kadın futboluna olan ilgiyi ve liglere katılan takımları olumsuz etkiliyor. Gerekli desteği bulamayan kulüpler kapanma yoluna gidiyor ve birçok sporcu hayallerinden vazgeçmek zorunda kalıyor.
Türkiye Futbol Federasyonu geçen yıl vermiş olduğu yanlış kararla 3. Lig’e ödemiş olduğunu deplasman katkı payını kaldırdığını açıkladı. Büyük emeklerle 110 takıma ulaşan 3. Lig bir sezonda 76 takıma düştü. Önümüzdeki sezon bu sayının 30-40 takımdan fazla olacağını düşünmüyorum. Bir takım düşünün 5 maç deplasmana gitmiş maç başına 4 bin TL para harcamış sonuç ise Federasyondan bir teşekkür dahi almadan sezonu kapatmış. Şimdi siz düşünün bu şartlar altında kaç takım kaç sezon daha dayanabilir?

Kadın futbolunun tanınırlığının az olmasındaki sebeplerden bir diğeri ise reklam. Kadın futboluna sponsorluk desteğinin neredeyse hiç olmaması onun reklamının yapılmamasını bir hayli etkiliyor. Bunun gibi daha birçok sebep varken bir de çevrenin kadın futboluna bakış açısını ele alalım. İnsanlar nedense kızların futbol oynadığını kabullenmek istemiyor. Futbol oynayan bir kız gördüğünde “Futbol erkek işidir”, “Kadınlar futbol mu oynar” gibi tepkiler veriyor ve kendi kızlarının, kardeşlerinin spor yapmasını engelliyor. Bunda “Toplumsal Cinsiyet Yargısı” ön planda. Futbolu kadın ve erkek futbolu olarak ayırmak ne derece doğru? Kadınların futbol oynayamayacağı, futbolun sadece erkek sporu olarak görülmesi de nereden çıktı? Ülkemizde kadın futbolunun gelişmesini istiyorsak öncelikle bu ayrımın ortadan kalkması lazım. Kadınların futbol oynamasını; diğer sporları nasıl yapıyorlarsa bu sporu da hakkını vererek yaptıklarını görmek lazım. Hentbolda erkek hentbolu ve kadın hentbolu, voleybolda erkek voleybolu ve kadın voleybolu olmazken futbolda neden böyle bir ayrım yapılıyor? İşte kendimize sormamız gereken sorular bunlar.
Melek Dakan kimdir?
1995 yılında Ankara’da doğdu. Lise öğrenimini İncirli Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Gazetecilik bölümünde yaptı ve 2018 yılında mezun oldu. Lise 2 de okul futsal takımında futbol oynamaya başladı. 2012 yılında Atlantik Spor kulübünde lisanslı olarak futbol oynamaya başladı. Daha sonra Metropol Spor kulübüne transfer oldu. Burada futbol oynarken aynı zamanda Hentbol Şube Sorumlusu olarak da görev yaptı. Halen Metropol Spor Kulübünde futbol oynamaya devam etmekte ve aynı zamanda 2018 Mart ayından beri futbol hakemliği yapmakta.

Yorum Yap